Co mi přijde zajímavé! Zatím! (EV)

Teď se lehce podíváme na věci, které mě v Malé zaujaly :-) Kupříkladu, jak jsou Maledivci pořádní, jak je to tu s provozem na silnici. 

No co se týče toho pořádku, tak tedy nic moc. Spíš tedy nic! Maledivec prostě jde a pokud má něco v ruce, tak mu to upadne a je jedno, jestli to je ulice nebo moře. Ono se tedy není čemu divit, když odpadkový koš tu potkáte spíš náhodou. Já ho tedy zásadně potkávám, když ho vůbec nepotřebuju. Tipnul bych to tak jeden až dva koše na deset ulic, ale opravdu jen čirý odhad. Když to srovnáte s resorty, tak tam jsou schopní sebrat odpadek i dvakrát, pokud je to možné. Samozřejmě to se dá čekat. Jedná se o místa, která jsou určená výhradně pro turisty!

Silnic tu moc s ohledem na geografii Malediv moc není. Většinou se jedná o větší obydlené ostrovy. Ode mě uslyšíte pohled na silniční provoz v Malé. Ale předpokládám, že na ostatních ostrovech to sice nebude takové, ale velmi podobné. Tak za prvé se jezdí vlevo. Patrně pozůstatek z historie, kdy Maledivy byly pod ochranou Britského impéria. A za druhé, nejčastější dopravní prostředek je skútr nebo nějaká motorka. Je to velmi praktické. Autem jste docela dost omezení. Úzké uličky, velké množství jednosměrek a málo místa. Nedostatek místa je způsoben odkládáním motorek. Stává se tu docela často, že půlka ulice je zaplněna zaparkovanými skútry. Po mém příjezdu mi hodně dělala problémy ta levá strana. Čučel jsem prostě na druhou :-D Přecházení ulic tu patří mezi velmi nebezpečné činnosti. Rozhodně nemůžete čekat, že vám někdo dá přednost na přechodu i mimo něj. Ani omylem! Asi nejvíc mě však překvapilo, že někteří motorkáři byly tak nedočkaví, že na přechodu najížděli do dětí, které odcházely ze školy. Na to jsem opravdu zíral s otevřenou pusou. Když už před někoho vstoupíte a zastavíte ho. Tak si musíte zároveň uvědomit, že ho objedou nejméně jeden až dva další , někdy i více, a ti vám tu vynucenou přednost nedají. Nejvtipnější však přijde jízda aut v těch velmi úzkých uličkách. Jede auto, opravdu tip ťop namačkaný v uličce. Na jedný straně patník a na druhé zaparkované motorky. Za ním je obvykle naskládáno pět až šest motorek, které se auto snaží jakkoli a co nejdříve objet. Využívají každé zákruty prostě jakéhokoli volného prostoru. No prostě hustý :-D

Takže zvláště v dopravě je tu velká sranda, co říkáte ;-)

 

As I promised to my English-speaking friends. An English version! 

What has made me interested! At the meanwhile!

Let me introduce you some interesting thing by which I have been interested till now. The Maldivian tidiness and road traffic!

Local people don't care too much about tidiness. What is carried in the hand of locals, easily it can fall off their hands very quickly. First reason is a lack of trash bins. On my city walks I usually don't meet trash bins, when I need. But to be true, there are some. However not so many. I would guess one or two trash bins per ten streets. In comparison with tidiness in resort, it's much much much much better. That must be natural. These places are made for tourists and they care and pay!

There are not plenty kilometers of roads. Just look at the map and you can recognize it very easily. Some roads are usually located on inhabited islands. Just I will try to give you idea about road traffic in the capital, Malé. In my opinion a situation on the other islands is similar. Firstly to say, Maldives use left-side system, probably after British. Secondly, riding a motorbike or scooter is the most popular form of transport. Cars are too big for local streets. Too narrow streets, many one ways and lack of space. The lack of space is mainly caused by parked vehicles. Half of street can be fulfilled by them. At the beginning left-side system was my biggest problem. Riders don't let you cross roads anyhow. A man must be cheeky and do it! Also I was very negatively surprised, what I could see. There was line of street crossing children and a scooter rider could hold on for a while. No. He went through this line. Unbelievable. If you decide to cross a street, you must realize that behind the waiting rider, there are others, who don't respect your crossing. One more funny thing. A car going through very narrow street, absolutely no space around it, is usually followed by five or six scooter riders. And they are not patient. If there is small slit, they try to pass the car :-D

The road traffic is fun, isn't it ;-)

Autor: Jirka Novák | úterý 3.6.2014 22:02 | karma článku: 6,57 | přečteno: 265x
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 445x
Před nedávnem jsem dostudoval a nabírám nové zkušenosti mimo Evropu. Momentálně se nacházím na Maledivách ;-)

Seznam rubrik