Maledivský ramadán (EV)

28. 07. 2014 19:35:12
Slyšel jsem o něm hodně! Ale zažít ho na vlastní kůži je úplně něco jiného. Tedy muslim nejsem a nestanu se jím. Pokud však žijete v muslimské zemi, což Maledivy rozhodně jsou (a ne všichni si to uvědomují), musíte se přizpůsobit podmínkám toho posvátného měsíce islámu.

Mělo to začít dvacátého osmého června, ale bylo to o jeden opožděné. Důvod? Nevyšel měsíc. Jede se podle islámského kalendáře, takže se prostě a jednoduše čekalo na měsíc. Co vůbec ramadán (místní mu říkají ramazaan) znamená? Všichni muslímové (existují i výjimky, ale ty řešit nebudu) se musí během dne postit. Takže žádné jídlo, žádné pití, žádné kouření a žádný sex! Se vším je nutné počkat až do západu slunce, který je obvykle po šesté hodině večerní. Myslím, že mi říkali kolem 18:23. Navíc se místní chodili modlit častěji a jejich modlitby byly i delší. Asi nejdůležitější byla večerní modlitba. To jste moc lidí na ulicích nenašli. Za to modlitebny byly nacpané k prasknutí. Dokonce jsem i viděl některé Maledivce, jak se modlili na koberečku skoro uprostřed ulice, jak jich tam bylo moc.

No a dneska to skončilo. Tedy včera (27.7.2014) byl poslední postní den. Začalo to ranním halekání cca kolem sedmé hodiny a pokračuje to různými hostinami. Prostě si ten konec ramadánu užívají :-).

Co to však znamenalo pro mě? Že jsem si musel přes den vařit, neboť veškeré kavárny, restaurace, prostě všude, kde bych dostal jídlo, byly zavřené. Naštěstí obchody otevřené byly, takže suroviny se zakoupit daly. Samozřejmě neplatilo to všude. Kupříkladu na resortech a na letišti, tam všechno fungovalo normálně. A dále pokud jsem chtěl něco sníst nebo si vypít, tak jsem "nesměl" na ulici. Ne že by mi hrozil nějaký vysoký trest, ale bylo by to krajně neslušné.

Také jsem byl společně s mými kolegy pozván na snídani na resort, která se konala ve večerních hodinách, tedy přesněji po šesté hodině. Snídaně zní divně, co? Oni prostě v dobu snídají. Začíná se vždycky datlemi a pak se pokračuje různými ovocnými džusy a sladkými pochutinami. Ale my jsme na Hudhuran Fushi dostali i slané pokrmy, typické pro místní oblast, tedy pálivé :-D. Na tuto akci byli pozváni téměř všichni pracovníci, kteří pracují v Malé a nějakým způsobem vysílají klienty na resorty. Rychlolodě tedy měly co dělat, aby nás tam dopravily včas. Bylo opravdu hodně. Snídani musím pochválit. Na to že už byla druhá ten den. :-D.

English version: The Maldivian Ramadaan

I have heard of it a lot. But personal experience is the best way how to recognize it closer. I am not muslim, you know, and I won't become. If you live in islamic country (not everyone knows this), you are obliged to follow some rules given by it.

It should have started on 28th June, but it was one day delayed. What reason? No moon rise. Ramadaan is scheduled according to the islamic calendar and it is easily connected with moon rise. What does Ramadaan (locals say Ramazaan) mean at all? All muslims (there are cases apart, but we don't care about it) are obliged to fast whole day. So no eating, no drinking, no smoking, no sex. They must easily wait for sunset, after 6 PM (aproximately 6:23 PM as locals say) and party can start. There are more and longer prayings during the day and at the end after sunset it's the main prayer. Not such a big amount of people on the streets, they were located in praying rooms. Even I could see some locals praying almost in the middle of roads several times because of lack of space there.

And today is no more Ramadaan. Yesterday was the last day (27th July). It started by some songs singing and playing around 7 AM and went on by many eating parties. They must celebrate it after all.

What did it mean for me, personally? I had to cook for myself during the day. All cafés, restaurant and other dining places were closed during day. Fortunately not shops, so I could do my shoppings. It was not valid for the whole Maldives. Resorts and airport restaurants kept opened. In the case I was hungry or thirsty and was on streets, I had to wait for until I get home. There was no fear of big penalty, but it would be very very impolite to eat (drink) in front of locals.

I got invitation for the evening breakfast in the Hudhura Fushi, of course my colleagues too. The breakfast sounds quite weirdly, doesn't it? ;-) For them it's the first food of the "day", therefore breakfast. First dates are served, then some fruit juices and some sweet stuff. But don't worry, also some salty and spicy stuff was included! I would say, a majority of employees somehow connected to travel agencies in Malé were invited to this event. So it took some time than all of us were transported there and back. I can't forget to appreciate the breakfast, it was brilliant, I liked it very much :-)

Autor: Jiří Novák | pondělí 28.7.2014 19:35 | karma článku: 7.56 | přečteno: 587x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 408 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 444
Před nedávnem jsem dostudoval a nabírám nové zkušenosti mimo Evropu. Momentálně se nacházím na Maledivách ;-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...