Jiří Novák

Další pracovní výlet aneb první šnorchlování (EV)

22. 06. 2014 16:45:06
Přišlo to nečekaně! Ve středu večer! Šéf mi oznámil, že místo něj pojedu na jednodenní fam trip. A kamže? Na ostrov Ihuru a zároveň s prohlídkou ostrova Vabbinfaru.
Romantika na Ihuru / Romantics on the Ihuru island
Romantika na Ihuru / Romantics on the Ihuru islandJiří Novák

Takže druhý den jsem si sbalil svoje saky paky. Moc jich tedy nebylo. Jel jsem přece jen na jeden den. Mezi povinné součásti mého zavazadla bych zařadil foťák (musím fotodokumentovat) a plavky (na popracovní aktivity :-D ). Na letišti jsem vyřídil ještě několik klientů, vyzvedl si agentku, kterou jsem doprovázel, a nasedli jsme na loď směřující směrem Ihuru. Cesta trvala necelou půlhodinku. Přivítala nás velmi milá manažerka hotelu. Zaregistrovali jsme na recepci a ubytovali se v našich vilkách. A ty byly naprosto luxusní. Radost pohledět, poležet i vysprchovat se :-D. Obídek byl velmi dobrý. Taky jsem se na něj velmi těšil. A místo k posezení bylo vybráno báječně! No můžete posoudit sami (vizte první obrázek). Po obědě jsme všichni tři nasedli na dhoni a přesunuli se naostrov Vabbinfaru, který je vzdálený, co by kamenem dohodil. Oni totiž oba resorty patří pod jednu společnost. Takže i hosté mohou přeplouvat z jednoho ostrova na druhý a využít jejich služeb či objevovat krásy místních korálových útesů. Na Vabbinfaru jsem se seznámil s místním manažerem a pojedli jsme ještě drobný dezert :-p. Následně nás čekala prohlídka vilek, lázní a dalšího vybavení ostrova. Zaujalo mě "molo" pro romantické večery. Tam jsme sice nejedli, ale vypadalo hodně luxusně. Rozloučili jsme se s vabbinfarským manažerem a pádili zpět na Ihuru, kde jsme si prohlédli druhý typ vilky na ostrově a místní lázně, ve kterých jsme dostali pětiminutovou masáž krku a zad. Boží!!! A pak hurá na šnorchlování neb to je na Ihuru velmi vyhlášené. Je zde jeden z nejvíce zachovalých korálových útesů na Maledivách. Takže se nedalo odolat, zvlášť když jsem doprovázel vášnivou potápečku! Půjčil jsem si výbavu a dostali jsme instrukce, kudy se pohybovat. Existuje vnitřní okruh a pak vnější. Do vnějšího se dá proplavat jen skrz vyznačené průchody, pokud nechcete ublížit sobě nebo korálům. Dá se říct, že jsme téměr obeplavali celý ostrov. Myslím, že jedno slovo to naprosto vystihne. NÁDHERA! Viděl jsem Doris a její další kámoše a kámošky a hlavně želvu. Den jsem zakončil super večeří ve společnosti dvou krásných dam.

Protože jsme měli odjezd domluvený až po obědě. Využili jsme dopoledne k dalšímu šnorchlování, tentokrát však na Vabbinfaru, kam jsme si zajeli dhoni. Nejdřív jsme zamířili na krmení želv. Na Vabbinfaru je program, který pomáhá se zvyšováním počtu želv v oceánech. Takže je tam želví líheň a také taková větší oplocené místo v moři, kde jsou už větší želvy. A ty jsou právě krmeny, ale dost masa jim sežraly ostatní ryby, kterých tam bylo taky spousta. A po dvou letech, myslím, jsou pak vypuštěny do oceánu. Poté jsme si střihli jeden kratší a jeden delší úsek, který byl o dost náročnější, ale aspoň jsem viděl pravou mantu. Překrásný to tvor! Následoval přesun na Ihuru a poslední obídek. Rozloučení s ostrovem a místní manažerkou a pak zpět do Malé, kde už na mě čekala práce na letišti.

Co se týče Ihuru, tak zatím to byl z mého pohledu nejkrásnější ostrov, který jsem na Maledivách navštívil! Opravdu super! Věřím, že se tam ještě podívám.

English version: The next worktrip, the first snorkeling!

It came very quickly! Wednesday evening! I was informed that I am going to one-day fam trip instead of my boss. And where? To the Ihuru island including the Vabbinfaru island inspection.

Next day I packed up everything, what I needed. There wasn't much stuff required. I was leaving Malé only for one day. My backpack usually includes photocamera (photodocumentation must be done) and trunks (for post-work activities :-D ). In the morning I had some work to do at the airport. Afterwards I picked up our Czech agent and we boarded the boat to the Ihuru island. The journey took aproximately half an hour. We were welcome by local manager. We were registered at the reception and then accommodated in our villas. And they were luxurious, I must say. It was a pleasure to see, to lie and to have a shower :-D The lunch was delicious! I was looking forward to it very much. Our table location was chosen very wisely. You can review it yourselves (see the first picture). After the lunch we three (me + agent + manager) voyaged to the Vabbinfaru island which is nearby. In fact both resorts are owned by the same company. It means guests of both resorts may spend some days on the second island, use island's services or discover the beauties of local coral reef. On the Vabbinfaru island I got to know with local manager and polished off some dessert (ok, desserts :-D ). Then villa, spa and other facilities tour was prepared for us. I was interested in the "jetty" which is used only for romantic evenings. We didn't use it. But it was brilliant! I said goodbye to the local manager and we moved back to the Ihuru island, where our tour went on. In the spa a neck and back massages were given to us. Splendid!!! And then hurray to do snorkelling, because it is declared as one of the best localities for snorkeling in the Maldives. The coral reef has been well preserved. So there was no way to refuse it. Even I was honoured to snorkel with very passionate diver! My equipment was borrowed and very important instructions about the reef were given in the marine center. There are two circuits. The internal and the external. They are connected only on few places and it is highly recommended to use them, if you don't want to harm yourselves or the corals. It is possible to say, we swam around the entire island. There is only word, which can describe it. MAGNIFICENT! I met Doris and its friends and above all a turtle. This cool day was completed by the great dinner with two lovely ladies.

Our departure was set up after lunch. So we could do more snorkeling in the morning, this time on the Vabbinfaru island, where we were taken by a dhoni. The Vabbinfaru island created the project, which helps turtles to increase number of their kind in world oceans. So there is the turtle hatchery on the island and also small area surrounded by fence, where bigger turtles live and are fed by local employees. After two years adult turtles are released to free ocean. We wanted to see the feeding, so we couldn't miss it. But I must say, quite a big part of the food was devoured by other fish. Afterwards we started our snorkeling tour. We did two passages. One was shorter and the second one much longer. It made me much more tired. What was my reward? I could see real manta. It is a glorious creature! Then the voyage back to the Ihuru island and last lunch. I packed up all my stuff, said goodbye to the manager and transfer to Malé, where I had to work.

The Ihuru island is my favourite at this moment. I love it! I would like to visit much more times.

lihen.JPG

ihuru.JPG

vabbinfaru.JPG

Autor: Jiří Novák | karma: 7.71 | přečteno: 398 ×
Poslední články autora